"Samsung" otvara prvu školsku laboratoriju u Srbiji

Bez autora
Feb 13 2011

Uskoro će u Nišu biti otvorena prva školska laboratorija za razvoj visokih tehnologija. Ovaj projekat biće realizovan uz pomoć kompanije "Samsung" iz Južne Koreje. Najveći svetski proizvođač memorijskih čipova, flat-skrin televizijskih prijemnika i flat-skrin ekrana, ali i drugi u svetu po proizvodnji aparata i opreme za mobilnu telefoniju, sa godišnjim prometom od oko 200 milijardi dolara, odlučio se za investiranje u Nišu pošto se uverio u kvalitet brojnih poduhvata studenata niške Visoke tehničke škole. Menadžer "Samsunga" za Srbiju Miloš Popović zainteresovao se za naše projekte i sa Janusom Liseckim, jednim od najpriznatijih stručnjaka u oblasti izrade "bad platformi", koju koriste "samsung" smart telefoni, došao je u Niš. Uverili su se u kreativnost naših studenata i dve u Nišu urađene aplikacije za aparate mobilne telefonije prihvatili i dogovorili se o saradnji sa našom školom.

„Samsung” otvara prvu školsku laboratoriju u SrbijiUskoro će u Nišu biti otvorena prva školska laboratorija za razvoj visokih tehnologija. Ovaj projekat biće realizovan uz pomoć kompanije "Samsung" iz Južne Koreje.

Najveći svetski proizvođač memorijskih čipova, flat-skrin televizijskih prijemnika i flat-skrin ekrana, ali i drugi u svetu po proizvodnji aparata i opreme za mobilnu telefoniju, sa godišnjim prometom od oko 200 milijardi dolara, odlučio se za investiranje u Nišu pošto se uverio u kvalitet brojnih poduhvata studenata niške Visoke tehničke škole.

– Menadžer "Samsunga" za Srbiju Miloš Popović zainteresovao se za naše projekte i sa Janusom Liseckim, jednim od najpriznatijih stručnjaka u oblasti izrade "bad platformi", koju koriste "samsung" smart telefoni, došao je u Niš. Uverili su se u kreativnost naših studenata i dve u Nišu urađene aplikacije za aparate mobilne telefonije prihvatili i dogovorili se o saradnji sa našom školom – ispričao nam je profesor Goran Milosavljević, diplomirani inženjer elektronike iz Visoke tehničke škole u Nišu.

Prva "niška" aplikacija izrađena na Visokoj tehničkoj školi dobila je naziv "memori blok". U njoj su grbovi gradova u Srbiji i kada se "klikne" na grb na displeju mobilnog telefona formira se deo mozaika i istoga časa se dobije veliki broj informacija o tom gradu. Druga je još zanimljivija: svaki vlasnik mobilnog telefona posle ručka ili večere može na aparatu da izračuna količinu unetih kalorija. Sve to postiže se na osnovu u aplikaciju unetih vrsta namirnica koje čovek koristi u ishrani i, naravno, njihove kaloričnosti.

Grupa naših studenata, među kojima su Dragan Šajkić, Jovica Džunić, Bojan Branković, Nemanja Obradović i Miloš Jović, priprema novu aplikaciju "naprednog budilnika" sa jakom lampom, kao i aplikaciju "džepne matematike" sa svim matematičkim formulama i izrazima. Sve što rade budno prate njihovi mentori Miloš Ristić i Goran Milosavljević.

Kada školska laboratorija u Visokoj tehničkoj školi bude opremljena i počne da radi, dogovoreno je da se organizuju predavanja ne samo za studente ove obrazovne ustanove već i za studente drugih niških fakulteta i sve mlade naučne radnike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik